Редактор: Виолета Николаеваe-mail: Снимка Булфото, архивГерманският канцлер Ангела Меркел, която ще напусне

...
Редактор: Виолета Николаеваe-mail: Снимка Булфото, архивГерманският канцлер Ангела Меркел, която ще напусне
Коментари Харесай

Меркел предложи възстановяване на отношенията с Русия

Редактор: Виолета Николаева

e-mail: 

Снимка Булфото, списък

Германският канцлер Ангела Меркел, която ще напусне поста си през септември, стартира да лобира за концепцията за рестартиране на връзките с Русия, с поддръжката на френския президент Еманюел Макрон.
В четвъртък, по време на последната си тирада в Бундестага, Меркел разгласи нуждата от обновяване на директните контакти с президента Владимир Путин, прекратени след анексирането на Крим през 2014 година

„ Ние, като Европейски съюз, би трябвало да се стремим към пряк контакт с Русия и съветския президент. Разговорът сред президента на Съединени американски щати (с Путин) не е задоволителен и Европейски Съюз също би трябвало да сътвори формат за разговор “, сподели Меркел, представена от Euronews. В същото време Меркел разгласи нуждата да се отговори координирано " на многочислени съветски провокации ". „ Европейският съюз би трябвало да сътвори механизми за взаимно и единомислещо реагиране, <...> да се научи да противодейства на хибридни офанзиви от Русия “, цитира канцлерът Deutsche Welle.

Преди ден Меркел изненада европейските водачи, събрали се на срещата на върха в Брюксел, с предложение да предложения Путин на среща на държавните глави на Европейски Съюз.
Според Financial Times, базирайки се на дипломати, концепцията е била изразена " в последния миг " по време на вечеря, когато водачите ще обсъдят най-чувствителните тематики.
Според FT самодейността е подкрепена от Macron. Освен това текат съвещания с италианския министър председател Марио Драги, който дружно с френския президент посети Берлин за диалози през последните дни.

„ Трябва да обсъдим по какъв начин да се измъкнем от тази отрицателна серпантина... само че би трябвало да работим дружно “, съобщи старши посланик от Европейски Съюз пред Ройтерс. Той добави, че някои балтийски страни, страхуващи се от Русия, може да не се съгласят на срещата на върха. Неочакваното предложение, импортирано в заобикаляне на процедурите и без консултация с ръководителя на Европейския съвет Шарл Мишел, разцепи Европейски Съюз, обявиха дипломати пред Politico.
За редица източноевропейски страни „ нулирането “ от Меркел се оказа недопустимо.

„ Не виждаме причина за какво да покачваме статуса на връзките си с Русия, изключително в миг, когато имаме работа с хакерски атаки и дезинформация “, изясни един от тях.
Проектът на френско-германското предложение обаче акцентира нуждата от продължение на натиска върху Москва, написа Politico.

„ Европейският съвет акцентира нуждата от мощен и съгласуван отговор от Европейски Съюз и държавите-членки на нездравословните действия на Русия, като се употребяват всички налични принадлежности. За тази цел Съветът слага задачата на Европейската комисия да показа разновидности за спомагателни съответни и ефикасни стопански наказания против виновните страни като реакция на недестабилизиращите действия на Русия “, цитира изданието плана на документа.
Предложението на Меркел и Макрон пристигна ден откакто Путин съобщи в публикация за Die Welt, че Русия остава ангажирана с концепцията за " огромна Европа " - от Лисабон до Владивосток.
Обвинявайки Запада за " военния прелом в Украйна " и " изтеглянето на Крим " от състава му, Путин прикани да не се влачи " тежестта на недоразуменията и грешките ". 

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР